2013. június 30., vasárnap

Folyt köv...


    Ezt a képet szerda reggel készítettem amikor az állomásra sétáltam. Ezen is jól látszik, hogy milyen itt egy átlagos téli nap kezdete. Egyébként nem túl sokan közlekednek erre gyalogosan, legalábbis ezen a környéken nem. Így csöndes az utca, csak a madarak hangját lehet hallani, de azt erőteljesen, mert nagyon sok van belőlük. Ezen az úton szoktunk végigsétálni, amikor bevásárolni megyünk a helyi szupermarketbe, amit itt Coles-nak neveznek.
     Az előző bejegyzésben ígértem, hogy az élelmiszerekről is fogok írni. Leginkább a Colesban vásárolunk mert ott jók az árak. Aldi is van itt Brisbaneben, csak jóval messzebb van tőlünk. 

       Árak:

  Hasonlóan a hazai nagy áruházakhoz itt is vannak saját márkás, gazdaságos termékek. Csak az a különbség, hogy ezek a termékek jó minőségűek, ezért mindig ezeket szoktuk venni. Ráadásul minden termékre vonatkozik 100%-os megelégedettségi garancia, tehát ha nem ízlik például a virsli, nyugodtan visszavihetem, és szó nélkül visszaadják az árát.
A példa kedvéért néhány alapvető élelmiszer ára:

1 l tej:  1$
1 csomag szeletelt kenyér:  1$
1 kg csirkecomb:  4 $
1 palack ásványvíz (1.5 l):  0,66$
1 kg paradicsom:  1$ (akciósan)
0,5 kg spagetti tészta:  1$
1 kg cukor:  1 $
12 db tojás:  3$
(Dollár árfolyama amikor kijöttünk 210 Ft volt)

  Az élelmiszerek ízei azért teljesen mások itt. A zöldségek frissebbek , finomabbak, és nagyobb a választék belőlük. A virsliben szemmel láthalólag is van hús. A legnagyobb eltérést a tejtermékeknél látom. A tejnek tej íze van pl. Többféle tejfölt is lehet kapni, viszont sokkal sűrűbb és tejszínesebb mint otthon. A joghurt amit kóstoltunk is sokkal sűrűbb volt, és kevésbé édes mint Magyarországon.
   Az üzleti év itt Amerikához hasonlóan július 1-én kezdődik, és következő év június 30-ig tart. Tegnap voltunk a belvárosban, és minden üzletben "év végi" kiárusítások voltak. Néhány   ruhadarabot és egy nyomtatót be is szereztünk jó áron. Jó minőségű ruhákat lehet kapni már pár dollárért is, de nem mindegy hol keresi az ember, mert bele lehet botlani csillagászati árakba is.
   Kedvenc olcsó boltjaink:

  
   A legfontosabb  kérdés azonban nem az hogy milyenek az árak, hanem hogy mihez képest, azaz milyenek a keresetek. Jelenleg 16$ körül van a minimálbér óránként. Akit részletesebben érdekel a téma, utána nézhet itt: http://ausztraliabamentem.wordpress.com/tag/mennyibe-kerul/
  No comment...

1 megjegyzés:

  1. Szia. Romániában 1 liter tej 1,2 ausztrál dollár, amíg a kereset (például magán asztalosnak) a legjobb esetben 3-4 AUD.

    VálaszTörlés