2013. június 25., kedd

Más

  Még csak 10 napja vagyunk itt túl az óperencián, de néhány dolgot megfigyeltem, ami itt kicsit másképp van mint otthon. Lehet hogy ez még kevés idő az általánosításra, de jelenleg én így látom az itteni helyzetet.

   Közlekedés:  

 Nyilvánvaló, és rögtön szembetűnő, hogy itt az út bal oldalán közlekednek a járművek. Ez főleg a körforgalmaknál nagyon furcsa, ahova ellenkező irányból kell behajtani. A gyalogátkelőknél még mindig össze vagyok zavarodva, mert balról várom az autót, közben jobbról érkezik. Viszont nagyon előzékenyek a sofőrök, mert rögtön megállnak ha gyalogost látnak az átkelőhöz közeledni. Emellett az utak és utcák is jóval szélesebbek mint nálunk, és sok helyen van sáv a kerékpárosoknak is.
A tömegközlekedés jó, főleg a vonatok pontosan és gyakran közlekednek, és az átszállásoknál is csak néhány percet kell várni.  A papír alapú jegy helyett ún. go card-ot használunk, ami érvényes vonatra, buszra, hajóra is. (www.translink.com.au) Nagyon praktikus, mert olyan mint egy bankkártya és tetszőleges pénzösszeget lehet rátölteni. Felszállás előtt és az utazás végén csak le kell csippantani a kártyát és a rendszer automatikusan levonja a kártyáról az utazás hosszának megfelelő összeget. Ez egyébként jóval drágább mint otthon, de a pénzünkért legalább kapunk szolgáltatást. Például ha 1 héten belül  9x használjuk a kártyát, a többi utazás ingyen van korlátozás nélkül. Így hétvégén akár a Gold Coast-ra is el lehet utazni ingyen. 

   Időjárás:

  Itt most tél van. Nappal szépen süt a nap és kb. 20 fok a hőmérséklet, de éjjel és hajnalban hűvös van. Sajnos erre nem divat a házakon a szigetelés és a fűtés, így reggelre nagyon lehűl a lakás. Nehéz ilyenkor kibújni a takaró alól. A levegő páratartalma is magasabb. A ruhák még a napon is lassabban száradnak meg mint otthon. A klímának köszönhetően azonban sok a zöld terület és park a városban, szebbnél szebb virágokkal tarkítva.

  Emberek:

  Ha röviden kellene megfogalmaznom azt mondanám, hogy sokszínűek. Sok a bevándorló a világ minden tájáról, ezért vegyes a társadalom. De általában  véve mindenki kedves és segítőkész. Úgy tűnik nekem, hogy itt kiegyensúlyozottabbak és lazábbak az emberek. Kicsit meghökkentett amikor mezítláb, zokni nélkül láttam több helyi ausztrál férfit és gyereket sétálni az áruházban. A parkokban gyakran heverésznek a fűben, és hétvégén sokakat látni piknikezni a szabadban. Az éttermek még hétköznapokon is majdnem tele vannak, úgyhogy szerintem sokan nem főznek otthon. Az éttermi árakról még sajnos nincs tapasztalatom, az élelmiszerekről legközelebb írok majd.

Folyt köv.........
   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése